Thema Diabetes

Bij diabetes type 2 (suikerziekte) zit er te veel suiker in uw bloed. Dit geeft soms klachten zoals vermoeidheid, dorst, veel plassen en wazig zien. Meestal voelt u niets van de verhoogde waardes. Het is belangrijk de waardes te verlagen. De eerste stap in de behandeling is gezond leven.

Lezen

Het is niet altijd duidelijk welke informatie klopt en welke online bronnen betrouwbaar zijn. Daarom vindt u hier de belangrijkste informatie over diabetes type 2 op een rij. Geselecteerd door uw huisartsenpraktijk.

Wat is diabetes type 2?

Bij diabetes kan uw lichaam de hoeveelheid suiker in uw bloed niet in evenwicht houden. Lange tijd te veel suiker in uw bloed geeft schade aan hart, bloedvaten, ogen, nieren en voeten.  De meeste mensen die in de huisartsenpraktijk begeleid worden hebben diabetes type 2.

Welke problemen geeft diabetes?

De gevolgen van diabetes zijn onder andere oogaandoeningen, nierfalen, diabetische voeten, beroerte, hartschade en zenuwschade. Om dit te voorkomen is het belangrijk uw bloedglucose, urine en bloeddruk regelmatig te controleren.

Wat is de behandeling van diabetes type 2?

Een gezonde leefstijl kan vaak helpen om de hoeveelheid suiker in het bloed in evenwicht houden. Soms zijn medicijnen noodzakelijk om de kans op nare gevolgen te verkleinen.

Wat betekent mijn bloed uitslag?

Bij het stellen van de diagnose diabetes type 2 kijken we naar de hoeveelheid suiker in uw bloed. Dit meetgetal ligt normaal gesproken tussen de 4,5-5,6. Bij een waarde van 7 of hoger wordt de diagnose diabetes gesteld. Tijdens de behandeling van diabetes kijken we welke waardes voor u het beste nagestreefd worden. Dat kan per persoon verschillen. Dat is afhankelijk van onder andere uw leeftijd, medicijngebruik en eventuele ziektes.

Zelf werken aan uw gezondheid

Er is veel wat u zelf kunt doen om goed voor uzelf te zorgen. Thuis, digitaal en in uw eigen tijd.  Bekijk hieronder de praktische tips en ga aan de slag. 

Wat u zelf kunt doen

Een gezonde leefstijl is de hoeksteen van de behandeling bij diabetes type 2. Met kleine aanpassingen bereikt u al goede resultaten. Zo voorkomt u klachten en zit u beter in uw vel. Op de site van Thuisarts.nl vindt u uitgebreide uitleg over wat u zelf kunt doen aan uw diabetes.

Zelf meten

Het kan zinvol zijn om zelf te meten of uw gezondheid voor- of achteruit gaat. Door zelf te meten (thuis) krijgt u meer inzicht in uw bloedsuiker, bloeddruk en hartslag. Het is interessant om na te gaan wanneer de getallen bij u hoger of lager zijn. Wat kunt u daarvan leren?

Zelfhulptrainingen

Wilt u meer te weten komen over uw diabetes? Volg dan een zelfhulptraining van Diabetesvereniging Nederland. Zoals een online cursus, een online presentatie of een podcast.

Ervaringen van anderen met diabetes

Contact met lotgenoten biedt voor veel mensen uitkomst. Door dit contact wordt er steun bij elkaar gevonden. En kunt u tips en inspirerende inzichten met elkaar delen.

DE STAP naar gezonder

DE STAP naar gezonder is een website gericht op het verbeteren van de gezondheid voor inwoners in het zuidoosten van Brabant. Op deze website vindt u tips, activiteiten en handige hulpmiddelen waarmee u direct aan de slag kunt. Zonder dat u daarvoor eerst naar uw huisarts, zorgverzekeraar of een andere plek hoeft.

Groepsbegeleidingen

Zelf uw gezondheid verbeteren, met een beetje hulp? Samen met een coach - en een groep mensen in dezelfde situatie - is het soms makkelijker om uw leefstijl te veranderen.

GLI

Wilt u lekker in uw vel zitten en u fitter voelen? Wilt u afvallen maar lukt dat niet? Een leefstijlcoach kan u daarbij helpen. U gaat uw gezondheid verbeteren door uw leefstijl aan te passen. Het programma bestaat uit groepsbijeenkomsten en persoonlijke gesprekken. 

Gezond voor Hart en Vaten

Gezond voor Hart en Vaten is een leefstijlprogramma met een leefstijlcoach. Deelnemers werken aan een gezondere leefstijl. Bijvoorbeeld omdat zij door suikerziekte een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben.

Zoutworkshop

Wist u dat van al het zout dat we eten maar liefst 70% in onze voedingsproducten zit 'verstopt'? 'Slechts' 30% komt uit het zoutpotje. In deze workshop leert u hoe u uw zoutgebruik kunt minderen.

Workshops Positief Gezond

Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Deze groepsbegeleiding laat zien welke zes thema’s bij gezondheid komen kijken. En hoe u ervoor kunt zorgen zo goed en gezond mogelijk te leven.

Stoppen met roken

Maak het uzelf makkelijker. Ga samen met anderen de uitdaging aan voor een rookvrij leven! U kan zowel online als op locatie aan een groepscursus deelnemen. NB: Dit is geen groepsbegeleiding van Post-Z.

Keer Diabetes 2 Om

Keer Diabetes 2 Om is een groepsbehandeling om te stoppen met uw medicijnen. U kunt dit programma zowel in een groep op locatie als op de computer volgen. NB: Dit is geen groepsbegeleiding van Post-Z.

Naar groepsbegeleidingen

Zorgverlening

In ons zorgprogramma diabetes wordt u begeleid door een betrokken team zorgverleners. Aangepast aan uw situatie.

Zorgprogramma diabetes

In het zorgprogramma diabetes werken verschillende zorgverleners samen. Om de zorg zo goed mogelijk voor u te regelen. En de zorg af te stemmen op uw persoonlijke situatie. Huisarts en praktijkondersteuner houden vinger aan de pols.